Traditioner

 

Påsk

Påsken på Kotten brukar vi förbereda med lite pyssel såklart, i kycklingarnas och den gula färgens tecken. Vi brukar få komma till Johanneskyrkan där vi får berättat för oss lite mera om påsken och varför vi firar den.

När det sedan är dags att fira påsken bjuds vi alltid på en härlig påsklunch som vår kock Mia tillagat, och sen får vi besök av vår egen häxa ”Asta Kvast” som fixat lite bus och överraskningar åt barnen.

 

Övernattning på Kotten

För sexåringarna som ska börja förskoleklass till hösten finns den spännande traditionen med övernatting på Kotten. Personalen stannar då kvar och sover över på Kotten med pirriga barn. Övernattningen sker under våren. Vi äter pizza, tittar på film och myser innan det är dags att krypa ner i sovsäckarna.

  

Sommarfest

Innan vi går på sommarlov har vi vår sommarfest där alla familjer samlas. Barnen sjunger, vi lyckönskar de barn som ska lämna Kotten och börja förskoleklass till hösten. Sen blir det tårtkalas.

 

Skördefest

Efter sommarlovet varje år startar vårt skördetema. Detta är ett återkommande tema där alla barnen medverkar på olika sätt. Vi gör saft, sylt och marmelad. Vi bakar allt från matbröd till smarriga pajer. Vi skapar, målar, arbetar med lera och gips – allt i höstens färger. Hela barngruppen åker ut till en lanthandel för att köpa frukt och grönsaker som vi ska jobba med – och så passar vi på att plocka lite majs!

 Detta tema avslutas med ett skördecafé då barnens familjer och vänner är inbjudna att uppleva, se, smaka och njuta av allt vi arbetat med under hösten. Nu är också tillfälle att köpa hem av alla läckerheter som barnen gjort.

 

Kalasdagen

Pengarna som barnen fick in från skördefesten använder vi sedan till vårKalasdag. Denna dag infaller under våren. Varje år planerar personalen (lite i smyg) för olika överraskningar för denna mycket speciella dag. Tidigare år har barnen fått besök av bla. brandbilen, glassbilen och Pippi Långstrump. Barnen har fått prova på ponnyridning precis utanför förskolan och varit på skattjakt och teater! Kalasdagen är en härlig tradition för oss på Kotten och något som barnen pratar om mycket länge!

 

Lucia

Sedan ett par år tillbaka firar vi Lucia på en söndag för att alla föräldrar ska kunna ha möjlighet att vara med. Och vi firar lucia utomhus! När mörkret faller på eftermiddagen kommer luciatåget med alla barnen skridande över Kottegården för att möta förväntansfulla föräldrar och släktingar. Om det dessutom faller lite snö höjs såklart stämningen ytterligare en liten bit, men det är tyvärr inget man kan beställa i förväg.

När luciatåget avslutat sitt fina uppträdande njuter alla gästerna av härlig glögg och kaffe, och det bjuds på lussekatter och pepparkakor som barnen själva har bakat.

 

Jul

Precis som vid påsk börjar ju julen tidigt på förskolan. Man pratar, läser och pysslar runt denna högtid. Glitter och tomtar, änglar och julkort och mycket annat hinner barnen med. Barnen får även nu komma till Johanneskyrkan för att höra mera om julen och om varför vi firar jul. Innan jullovet bjuds vi på ett härligt julbord, som vår kock Mia lagat. Senare samma dag är föräldrarna välkomna på en liten julfest när vi dansar runt julgranen, fikar – och om vi har riktig tur kanske det kommer en liten snäll tomte med julklappar åt barnen.